Skip to main content

Gevorderden

Voor de gevorderde wedstrijdvisser

Een vaste hengel
Als je al enige tijd hebt gevist en je hebt er nog steeds plezier in en je krijgt er steeds meer zin aan, dan wil je graag iets anders. Dan is het verstandig om eens naar een langere hengel te kijken. Neem dan geen telescoophengel van 6 meter, maar koop liever een zogenaamde oversteek-hengel. We adviseren om minimaal een hengel lengte van 8 meter te kiezen. 9,5 meter is de meest gangbare hengel voor de gevorderde jeugdvisser waarmee je ook heel wedstrijden kunt gaan vissen. Hengels zijn er in vele soorten en nog meer prijsklassen. Koop niet de eerste de beste hengel, maar laat je goed voorlichten door de hengelsportwinkelier of door iemand van de jeugdcommissie. Neem ook altijd even de moeite om zo’n hengel in elkaar te zetten en ga er dan even mee op een viskist zitten. Dan weet je pas echt hoe hij voelt en hoe zwaar of licht de hengel is. Wij zijn ook altijd bereid om een keer met jou en je ouders mee te gaan om te kijken wat het beste bij jou past. Heb je een hengel gekozen, dan komt vaak de vraag: “elastiek” in de top of een “versneden” top? Bij een top met elastiek wordt er meestal in de eerste twee delen een elastiek in de hengeltop ingebouwd. Dit elastiek komt, via een teflon bus in of op de top, in de punt van de top naar buiten. Aan dit elastiek zit dan de connector om de lijn vast te maken. Deze elastiek werkt als een soort schokbreker die de klappen van een grote vis op de lijn opvangt en absorbeert. Hierdoor is het mogelijk om met een dunnere lijn te vissen en toch grote vissen te kunnen drillen. Een versneden top houdt in dat het uiterste deeltje van de top bestaat uit een volcarbon dunnen top met daarop de connector gemonteerd. Deze top is aan het eind heel dun en werkt als een veer. Ook een dergelijke top kan veel klappen opvangen. Ga eens kijken bij andere vissers en probeer beide systemen eens uit als dit mogelijk is. Je kunt dan zelf bepalen wat je wilt. Heb je meerdere topsets bij je hengel, dan kun je natuurlijk beide opties nemen.

voorbeeld van een vaste hengel van 9,5 meter

Een hengel pack
De hengel kun je krijgen als een complete hengel of als een zogenaamd “pack” Bij een pack heb je de hengel, aangevuld met een extra topsets en of verlengdeel. Met de extra topset kun je een extra vislijn klaarzetten voor de wedstrijd en kun je snel overstappen, mocht een lij knappen tijdens de wedstrijd. Op die manier verlies je niet teveel vistijd. Een pack moet je echter alleen aanschaffen als je echt veel verder wilt in het wedstrijdvissen.

een voorbeeld van een pole pack met foudraal

Een hengelfoudraal
Een hengel is best wel gevoelig voor beschadigingen en krassen. Het is dus verstandig om de hengel, en eventueel ander zaken zoals een schepnetsteel en paraplu, te bewaren en te vervoeren in een foudraal. Ook in foudralen is er erg veel keuze. Kies voor een foudraal dat een sterke kunststof rits heeft en is gemaakt van sterke stof met eventuele versterking op de hoeken.

een goed foudraal beschermd niet alleen maar het is ook makkelijk meenemen

Een cupping kit
Een cupping kit is een hengeltop waaraan je een plastic beker (cup) zit waarmee je extra voer precies op je visplek kunt brengen. Op deze manier voer je iedere keer een kleine hoeveelheid voer bij op de juiste plek. Dit cuppen vergt wel enige oefening, maar heb je het eenmaal onder de knie, dan is het een goede manier van bijvoeren.

een cupping kit voor precies voeren op je visplek

Een afsteekroller
Een lange hengel steek je af, je legt het lange deel achter je neer. Om deze niet te beschadigen is een roller op een steun een goede oplossing. Je steekt de pen (bankstick) in de grond en zorgt dat de roller erbovenop zo staat dat je de hengel eroverheen kunt laten rollen naar achteren. Op die manier gaat het afsteken makkelijk en goed. De afsteekroller is ook te krijgen op de driepoot, die kun je ook op harde ondergronden gebruiken. Denk na waar je meestal vist om te bepalen welke oplossing het best bij jouw past.

een roller laat de hengel makkelijk over de steun glijden

een RVS steun voor de roller kun je stevig in de grond steken

mocht je vaker op een stenen over vissen, dan is het beter om een driepoot afsteekroller te kiezen.

een driepoot afsteekroller staat altijd en overal stevig

Een wedstrijd schepnet
tijdens een wedstrijd moet je grote vis snel en veilig aan de kant kunnen brengen. En aangezien je topset vaak 4-5 meter lang is, zul je ook een schepnet nodig hebben met een lange stevige en lichte steel. hiervoor kun je een carbon schepnetsteel aanschaffen. Deze is licht en sterk. Aan des teel schroef je een schepnet met fijne mazen en zacht netmateriaal om de vis veilig te scheppen.

een stevige en lichte carbon schepnetsteel

een zacht schepnet zorgt dat de vis niet beschadigt.

Een zitkist
Wedstrijden kunnen best lang duren, en je hebt veel dingen mee te nemen. Je kunt die twee dingen mooi combineren met een zitkist. Deze kist is voorzien van een zitkussen en vaak een of meerdere laden om spulletje op te bergen. De zitkist kan eventueel ook zijn voorzien van een rugleuning, al is dat niet altijd even handig. Probeer een zitkist in de winkel even uit en maak de bewegingen die je tijdens het vissen ook zult maken. Je merkt zelf dan heel snel of je wel of niet een rugleuning wilt. De vaak iets duurdere zitkisten hebben vaak stelpootjes, die erg handig kunnen zijn als je op niet vlakke ondergrond moet zitten. Door de pootjes uit te schuiven kun je de zitkist vlak neerzetten.

Deze zitkist kun je zelf verder uitbreiden met extra laden

Een visplato
Zit je vaak je vissen op steile oevers, dan zul je beter af zijn om je viskist eerst op een plato te plaatsen. Een plato is een soort platform met stelpoten die je zo kunt afstellen dat het platform vlak staat. Vervolgens kun je je zitkist erop zetten en zit je met je voeten ook op het plato. Een perfecte zitpositie dus! Daarnaast kun je aan de stelpoten diverse extra dingen bevestigen zoals een hengelsteun, aas bakjes en je leefnet. Je kunt alles dat zo opstellen dat je altijd overal goed bij kunt en alles binnen handbereik hebt.

een plato met instelbare poten voor een ideale en stevige ondergrond

Je merkt het al, in zitkisten en plato’s kun je erg ver gaan wat de uitvoering en mogelijkheden betreft. De top op gebied van zitkisten zijn de zogenaamde combo’s. Een set bestaand uit een plato met zitkist. Deze zitkisten zijn vaak zo gemaakt dat ze uit losse modules bestaan. Je kunt deze zo kopen en samenvoegen dat de ideale zitkist met plato voor jouw ontstaat. Dit soort zitcombo’s zijn vaak heel erg duur, dus waarschijnlijk niet direct voor jouw geschikt, maar toch wel even leuk om te weten.

een voorbeeld van een troon voor de verwende visser

Een aasblad
Om het lokaas en haakaas altijd binnen handbereik te hebben tijdens het vissen is een aasblad aan te raden. Dit is een soort van dienblad wat je aan je plato kunt vastmaken en waarin vaak meerdere bakken zitten. Je kunt in elke bak verschillend as doen zoals maden, casters en lokvoer. Aasbladen zijn helemaal niet zo duur en best wel handig.

op een aasblad kun je makkelijk je aas beweren

Een voeremmer met voerzeef
Om je lokvoer mee te nemen of aan te mengen met water is een zogenaamde voeremmer heel handig. In deze emmer kun je gemakkelijk het voer mengen met het water en mixen. Daarna haal je het voer even door de zeef om het water is het voer goed te verdelen zodat de “klonten” verdwijnen. Op die manier maak je een perfect voertje aan.

een grote voeremmer om je lokvoer te bewaren en te mengen.

de voerzeef zorgt voor mooi lokvoer zonder klonten

Een visparaplu
Je zit lekker te vissen en ineens komt er een plensbui aanzetten! Dan is het heel handig om een visparaplu te hebben. Dit is een grote paraplu met grondpen waar je tijdens de regen lekker droog onder kunt zitten.

je zit mooi droog onder zo’n grote paraplu

Een weger
Na het vissen wil je best wel vaak weten hoeveel vis je hebt gevangen. Dit kun je simpel meten door een weger te gebruiken. Laat de vis voorzichtig uit het leefnet glijden in het schepnet. Deze hang je vervolgen aan de weger en je weet snel hoe groot je vangst was.

een weger om de gevangen vis te wegen, niet echt nodig maar wel leuk om te hebben

Een leefnettas
Je zult merken dat je leefnet een van de dingen is die na het vissen altijd nat is en stinkt. Willen je ouders niet dat hun hele auto naar vis stinkt wanneer ze je weer ophalen na de viswedstrijd, dan kan het goed zijn om een leefnettas te hebben. Dit is een waterdichte tas met rits zodat je het net netjes in kunt pakken zonder dat de boel gaat stinken. Thuis wel even uitpakken en buiten laten drogen en luchten. Anders blijft de stank er behoorlijk inzitten!

een leefnettas om je leefnet droog en stankvrij mee te nemen

Een viskar
Hoe krijg je alle spullen mee naar de waterkant zonder dat pa of ma je iedere keer moet brengen en halen? Met een viskar achter je fiets! Het enige probleem met viskarren is dat ze eigenlijk niet zo te koop zijn. Viskarren worden vaak gemaakt door hobbyisten zelf. Ze gebruiken er vaak fietswielen voor en een houten kist. Vaak is zo’n viskar wel te koop op internet via “marktplaats’ of iets dergelijks. Let wel op een aantal zaken voordat je zo’n viskar koopt. Hoe groter de wielen, hoe makkelijker zo’n viskar rijdt. Kleine wielen fietsen vaak zwaarder en de kar rammelt als een gek op hobbelige wegen. De viskar moet stevig zijn, maar zonder lomp en zwaar te worden. Met een te zware viskar moet je zo hard trappen met je fiets dat je eerst, wanneer je op je visplek aankomt, een half uur moet rusten voordat je kunt vissen! Probeer de viskar eerst eens uit achter je fiets voordat je hem koopt. Zet er het liefst een beetje gewicht in om een goed gevoel te krijgen of het gaat werken. Let er ook op dat de viskar niet te klein is. Veel mensen kopen een te kleine kar en komen er al snel achter dat niet alles erin past. Ze gaan dan vaak weer op zoek naar een grotere viskar.

een viskar is ideaal om al je visspullen te vervoeren

zoals je merkt kun je het eigenlijk net zo uitbreiden als je zelf wilt. De keuze van materialen is tegenwoordig zo groot dat er voor ieders budget en voor iedere wens wel een oplossing is. Maar ga voordat je spullen aanschaft eerst eens kijken bij iemand met ervaring om zo te zien en te horen wat voor jou het beste materiaal zou kunnen zijn.

Close Menu