Skip to main content

Beginset

Hengel
Als hengel kun je het beste beginnen met een telescoophengel van ongeveer 4 meter lengte. Deze is niet te zwaar en ze kunnen vaak ook tegen een stootje. De ideale hengel om mee te beginnen dus.

voorbeeld van een mooie beginnershengel

Vraag aan de man van de hengelsportzaak of hij op de top een “stonfo” connector wil plaatsen. Dit is een soort sluitinkje waardoor gemakkelijk je vissnoer vast kunt maken aan de hengel.

dit is de zogenaamde “stonfo” connector

Hengelsteun
Een hengelsteun is handig wanneer je even de hengel niet kunt vasthouden. Je zet de hengel dan even in de hengelsteun. Het beste kun je een stevige metalen hengelsteun aanschaffen. Daar heb je heel lang plezier van.

Vislijn
Wil je je eigen vissnoertjes maken, dan kun je het beste de vislijn kopen op een rolletje. Deze hebben vaak 50, 100 of 150 meter op een rolletje zitten. Daar kun je dus meerder snoertjes mee maken.

Er zijn veel verschillende soorten vislijn. Als je een vislijn koopt, verteld de verkoper dan dat deze voor het vissen met een vaste stok is. Dan zal hij je de juiste vislijn geven.

Dobber
Gebruik een mooie slanke dobber van ongeveer 0,5 gram drijfvermogen. Dit soort dobbers zijn heel goed om mee te beginnen. Je hebt ze in verschillende kleuren topjes. De meesten zijn fel oranje of fel geel. Zoek een dobber met een iets dikkere antenne en steeltje. Deze zijn goed te zien en ze breken niet zo snel.

Loodjes
Loodjes zijn nodig om de dobber uit te loden zodat ie mooi rechtop staat in het water. Je kun om te beginnen een verzameldoosje kopen van bijvoorbeeld Dinsmores. In dit doosje zitten loodjes van groot naar klein. Wat zeker net zo belangrijk is is dat deze loodjes vrij zacht zijn en dus makkelijk op de vislijn te knijpen zijn.

Haakjes
Om te beginnen is een haakgrootte (“size” heet dat) van 16 prima. Deze is goed te knopen aan de vislijn en zijn ideaal voor het vissen op voorns en brasem. Je kunt deze haakjes in een zakje kopen. Daar zitten er altijd meerdere in. (“Qty” geeft hier aan hoeveel)

Vistuigje
Vind je het zelf maken van vissnoertjes nog te moeilijk, dan kun je ook kant en klare vistuigjes in de hengelsportwinkel kopen. Let er wel op dat het snoer niet te dik is….12/00 is een ideale snoersterkte. Kijk ook of het haakje niet te groot is. een haakmaat 16 is goed om mee te beginnen. Een dobber met een drijfgewicht van 0,5 gram is ideaal om mee te beginnen.

Deze kant en klaar lijnen zijn meestal wel langer dan je hengel is. Je moet ze voor het vissen gaan dus eerst even afrollen en op lengte maken. Maak aan het uiteinde een lus aan het snoer om deze makkelijk aan de stonfo connector vast te maken.

Hakensteker
Een hakensteker heb je nodig om het haakje voorzichtig uit de lip van de vis te halen. Zeker wanneer de haak iets dieper in de bek zit is deze hakensteker heel erg makkelijk. Zorg dat je deze altijd bij de hand hebt als je gaat vissen. Doe hem met een dun touwtje om je nek.

Madendoosje
Bij het vissen gebruiken we meestal maden als aas, die je koopt in de dierenwinkel. Om de maden te bewaren heb je een speciaal madendoosje of -bakje nodig. Deze bakjes kun je dichtdoen, maar door de kleine gaatjes kan er lucht in het doosje komen zodat de maden niet stikken. Bewaar de maden thuis altijd op een koel plekje, als je ouders het goedvinden is de koelkast de beste bewaarplek.

Lokvoer
Met lokvoer ga je de vissen naar je visplek lokken. Dit lokvoer koop je in zakken bij de hengelsportwinkel. Neem in het begin gewoon het huismerk voor voorntjes. Dit voer doet het prima en zorgt ervoor dat de vissen gauw jou visplek zullen vinden.

Schepnet
Een schepnet heb je nodig om grote vis voorzichtig uit het water te scheppen. Je hebt vaste schepnetten en uitklapbare schepnetten en telescoopsteel. Zorg ervoor dat je schepnet op zijn minst 2 tot 2,5 meter lang is zodat je makkelijk de vis kun scheppen en niet te ver voorover hoeft te buigen om bij de vis te kunnen.

Leefnet
Als je met wedstrijden wilt meedoen bij ons moet je een leefnet hebben om de gevangen vis in te bewaren. Dit net leg je voor je visplek in het water. Belangrijk is dat het net groot genoeg is (3,5 meter is optimaal) en dat het net zacht is zodat de vis niet beschadigd. Zorg er ook voor dat het einde van het net dat in het water ligt verzwaard is met lood of een steen. Dan zinkt het makkelijker onder water.

Als je dit allemaal hebt, ben je klaar om bij ons met de wedstrijden mee te doen! Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met ons of vraag een van de jeugdleiders tijdens een wedstrijd.

Close Menu